Vilket ljudkort ska jag köpa?

Ljudkort - SaffirePro24DSP

Om du vill ta ditt digitala musikskapande på något sånär allvar, så behöver du absolut ett bra ljudkort. Innan du köper så finns det några saker att tänka på. Jag ska försöka gå igenom vad som är viktigt här.

 

Duger inte mitt interna ljudkort?

Om du bara vill testa lite, så duger din dators inbyggda ljudkort bra. Kanske har du en testversion av en DAW (Digital Audio Workstation, t.ex. Ableton Live Intro, Sequel, Reaper m.fl.) och vill prova lite syntar, kanske göra ett par låtar. Då kommer du en bra bit med ett enklare, inbyggt ljudkort.

Så småningom kommer du dock säkert att vilja ha mer flexibla signalvägar; kanske vill du spela in från en bra mikrofon. Kanske vill du också plugga in ett par externa syntar; kanske samtidigt som mikrofonen. Och inte minst: du kommer att vilja ha så bra ljud som möjligt. Då behöver du definitivt ett bra, professionellt ljudkort.

Ljudkort är nu för tiden oftast en extern låda som ansluts via kablar. Namnet ljudkort hänger kvar från tiden när vi monterade ljudkorten inne i datorchassit. Att ljudkorten (eller ljudinterfacen) numera oftast är externa har många fördelar: Dom är lätta att flytta mellan olika datorer. Kanske har du en laptop och dessutom en stationär dator. Med ett externt ljudkort är det då lätt att få bra ljud i båda. Om du köper en ny dator slipper du montera ur det interna kortet ur den gamla. Du kan också, med största sannolikhet, använda ditt externa ljudkort med din nya dator; vilket inte alls är självklart med ett internt monterat kort.

 

Här går vi igenom dom olika typerna av anslutning till datorn: 

USB

Apogee-DUET

Det blir allt vanligare att ljudkort har USB-anslutning. Framförallt gäller detta produkter som är avsedda för hemmastudio och om man behöver röra på sig mycket med lätt packning. USB-anslutna ljudkort passar till dom flesta datorer (som har minst USB 2).

Fördelar:
Funkar på dom flesta datorer. Ofta i smidigt format.

Nackdelar:
Datorns processor belastas en smula vid användning. Detta är dock sällan ett problem.

 

Firewire

Ljudkort avsedda för professionell användning har länge anslutits via Firewire. Fördelen har varit en något högre bandbredd (överföringshastighet) (jämfört med USB 2, men inte jämfört med USB 3) och att datorns processor inte belastats. Med en adapter kan dessa ljudkort ofta kopplas in även till en thunderbolt-port. För säkerhets skull bör man dubbelkolla detta med tillverkaren av ljudkortet.

Fördelar:
Högre överföringshastighet än USB 2. Belastar inte datorns processor.

Nackdelar:
Alla firewire-ljudkort passar inte till alla firewire-chip (som finns i datorn). Man bör absolut kolla detta med ljudkorts-tillverkaren.

 

Thunderbolt

Om din dator har en Thunderbolt-port, så kan det vara läge att titta på ett ljudkort som stöder detta. Tänk bara på att alla dina datorer förstås måste ha Thunderbolt, om du vill kunna flytta ljudkortet mellan datorerna. Thunderbolt tillåter högre överföringshastigheter (alltså större bandbredd) än USB 2, Firewire och USB 3.

Fördelar:
Högre överföringshastighet än USB 2, Firewire och USB 3.

Nackdelar:
Begränsat utbud (alltså valmöjligheter) än så länge. Passar inte äldre datorer (eller nyare utan Thunderbolt förstås)

 

PCI/PCIe, (ExpressCard)

M-Audio-Delta-Audiophile-2496

Internt monterbara ljudkort blir som sagt allt ovanligare. Dom kan kanske ändå vara bra om du har väldigt lite plats på ditt skrivbord eller i dina studio-rack. Tillverkarna framhåller ofta att interna kort klarar kortare latency (fördröjning mellan ljud in och ljud ut).

Fördelar:
Sparar lite plats. Åtminstone en kabel mindre (mellan ljudkort och dator). Kortare latency.

Nackdelar:
Fastlåst vid en stationär dator. Opraktiskt när man vill koppla om sladdar (man behöver ofta krypa på golvet eller kanske dra fram datorn ur ett ljudisolerat skåp).

 

Mikrofon-förförstärkare 

Om du vill kunna spela in akustiska ljud (och det vill du gissningsvis förr eller senare) så bör du kolla upp att mikrofon-förförstärkaren/na (mic preamp/s) passar dina behov. Du kanske vill ha lågt brus, transparent ljudkaraktär (utan färgning) eller kanske just en viss, kanske ganska stark, intressant färgning av ljudet. Om du har möjlighet (och om du har en stabil testmiljö (en studio som du känner väl)), och om du vet vad du är ute efter, så är det förstås bäst att testa produkterna innan du köper dom. Om inte det är möjligt (av olika skäl) så får man försöka läsa sig till det, så gott det går. Kanske kombinera tillverkarnas promotiontexter (med rejäla nypor salt) med tester, som mer eller mindre kvalificerade personer gjort.

 

S/PDIF, AES3 (AES/EBU), Toslink, ADAT?

Ljudkort har ofta en rad uttag. Utöver dom självklara: anslutning till datorn (USB, Firewire, Thunderbolt), analogt ljud ut och in (för mikrofoner, line- och instrumentingångar, master och ev. fler utgångar) så finns ofta diverse digitala uttag. Dessa behövs sällan om man jobbar med enklare grejer i en hemstudio, men det skadar heller inte att dom finns. Kanske har du kvar en CD-spelare med digital utgång. Då kan du koppla den direkt till ljudkortet utan att behöva gå via CD-spelarens DA-omvandlare.

ADAT är en 8-kanalig digitalbandspelare från början av 90-talet. Det är också namnet på ett digitalt överföringsprotokoll, som är vanligt än i dag (ADAT Optical Interface, även kallat ADAT Lightpipe). Toslink är en anslutning för optisk överföring. Porten är fyrkantig och har ofta en liten skyddslucka. S/PDIF och AES3 är digitala protokoll för digital överföring via kabel. S/PDIF (som kopplas via Toslink eller RCA-kontakter) var ursprungligen avsedd för konsumentmarknaden, medan AES3 (eller AES/EBU som det också kallas) mera siktade in sig mot professionell användning. Man kan koppla AES3 via Toslink eller RCA-kontakter, men även via balanserade XLR-kontakter.

 

Sammanfattning

Om du vill jobba med ljud på allvar så behöver du ett bra ljudkort. Jämfört med datorns enklare, inbyggda ljudfunktioner, så får du bättre ljudkvalitet (inte minst beroende på bättre AD/DA-omvandlare), friare val mellan olika samplingsfrekvenser och bitdjup. Du får fler in- och utgångar (om du väljer bort dom allra minsta modellerna), ofta ett inbyggt MIDI-interface och ofta också en medföljande mjukvarumixer.

För dom flesta är det lite svårt att låna hem olika enheter och testa; helst samtidigt. Därför får man helt enkelt fundera på vad det egentligen är man behöver. -Både nu och ett bra tag framöver. Läs sedan flera tester. Framför allt av personer du litar på. Fäst inte så stor vikt vid personer som bara verkar ha läst andras tester. Lyssna då mer på personer som verkligen har provkört produkterna.

Om du skaffar ett bra ljudkort med digitala anslutningar (via Toslink och/eller RCA-kontakter) så är det sedan inte svårt att komplettera med t.ex. fler förförstärkare (med digitala utgångar) längre fram. Ett bra och flexibelt ljudkort är grunden, som du sedan kan bygga vidare på.

Ordermusic är f.ö. en av dom bättre onlinebutikerna, tycker jag. Som referens är här en länk till deras ljudkort.


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Award winning music production courses


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>