Steve Jobs och den digitala musiken

Steve Jobs

Steve Jobs, som ju gick ur tiden i förrgår, har haft en stark inverkan på utvecklingen av den digitala musikens verktyg. En oerhörd inverkan. Han var en visionär och en perfektionist. Det finns många berättelser om hans höga ambitioner och närmast fanatiskt högt ställda krav. Han måste utan tvekan ha varit en intressant chef, i den mån man som anställd över huvud taget kunde stå ut med alla krav. Dessa krav rörde allting; från det mest övergripande, till det allra mest detaljerade.

Hur skulle våra DAW-program ha sett ut idag, om inte persondatorerna med sina fönsterbaserade gränssnitt hade uppfunnits och utvecklats såpass långt som de har? Hade DAW-programmen ens funnits? Vi hade säkert sysslat med elektronik av olika slag, men elektroniken hade knappast varit så mångsidig och universell som datorn är idag.

Datorerna är ju en central del av den kreativa musikmiljön för många av oss. DAW-programmen har nästan blivit som en förlängning av oss själva. Man skulle kunna säga att Logic, Ableton Live, eller vad vi nu använder, har blivit ett sorts huvudinstrument, på samma sätt som fiolen och gitarren är för violinisten och gitarristen. Själv arbetar jag i Ableton Live, och oavsett om jag spelar live eller laborerar hemma, så känns det faktiskt mer och mer som att spela ett instrument.

Vår möjlighet att idag digitalt bl.a. emulera analoga instrument och effekter och att snabbt och lätt knåpa ihop en virtuell studio, hör i hög grad samman med de fönsterbaserade datorernas utveckling. Och utan Steve Jobs så hade datorerna definitivt sett annorlunda ut. Det finns ett citat från en av Apples stora reklamkampanjer: ”Think Different”. Steve Jobs verkar i stor utsträckning ha levt efter den devisen. Värt att fundera över.

Steve Jobs

Steve Jobs

 

Steve Jobs

Steve Jobs


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Logic training Courses Online


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>