Hur bra är nya MacBook Air som musikdator?

MacBook Air

Jag bjuder på slutsaten direkt: Nya MacBook Air kommer att bli en bra musikdator när hårddiskar med Thunderboltanslutning finns att få tag på. OCH om du inte behöver ett FireWire-interface OCH om du inte tycker skärmen är för liten. En smula dyr men väldigt portabel och rejält kraftfull.

När en ny version av MacBook Air äntligen presenterades i onsdags (som jag skrev om här) så infann sig ganska snart den förhoppningsfulla funderingen: Hur bra borde denna superslimmade lilla dator funka som musikmaskin? Fantastiskt? Inte alls? När det gäller ren processorprestanda så ligger den lite efter den minsta MacBook Pro-modellen (som kostar ungefär lika mycket). I gengäld har den en SSD-disk (en flashbaserad Solid State Drive) istället för den vanliga 5400-varvaren i MacBook Pro. SSD:n är ju oerhört mycket snabbare än den vanliga hårddisken (speciellt för små filer som hämtas ofta). Fast 128GB är ju inget monsterutrymme direkt. Alltså läge att skaffa en extern disk om man arbetar med mycket ljudfiler.

MacBook Air är numera utrustad med en Thunderbolt-port. Som gjord för att skyffla stora mängder data. Problemet är bara att det ännu knappast går att få tag på några Thunderbolt-diskar. Men sånt ändras ju med tiden.

Den stora poängen med en MacBook Air är ju ändå portabiliteten. Vi är många som drömmer om ett litet smidigt instrument som man kan ta med sig överallt. En iPad är ännu smidigare, men en MacBook Air känns som en ”riktig dator”. De stora DAW-programmen har ännu inte släppts i läsplatteversion, men även det är troligen en tidsfråga.

Ovanstående jämförelse med MacBook Pro utgår från den näst billigaste MacBook Air-modellen. Det finns en billigare variant, men den har bara 2GB internminne, och det är i minsta laget. Det finns också två dyrare modeller som båda har snabbare processor och större skärm (13 istället för 11 tum). Den allra dyraste har dessutom en SSD på 256GB.

Om du tycker att en MacBook Pro är tillräckligt portabel så har denna modell flera fördelar jämfört med sin slimmade lillebror MacBook Air: Internminnet kan byggas ut till 8GB (mot MacBok Airs 4GB). Bättre prestanda, större disk (om än långsam), FireWire-port och två USB-portar (Air har endast två USB-portar, så FireWire-enheter går bort). MacBook Pro har också inbyggd DVD-brännare och -läsare (om man nu tycker det är en fördel).

 Varken 11 eller 13 tum är ju särskilt stort. Om det räcker får man helt enkelt själv försöka ta ställning till. Det går nog att DJ:a med Ableton Live på en 11-tummare, men jag skulle inte vilja sitta och jobba vid en så liten skärm i längden i onödan. Detta är högst individuellt, en del gillar ett slickt, kompakt litet interface, andra vill ha space. Upp till var och en.

Och här kommer slutsaten igen: ;)  Nya MacBook Air kommer att bli en bra musikdator när hårddiskar med Thunderboltanslutning finns att få tag på. OCH om du inte behöver ett FireWire-interface OCH om du inte tycker skärmen är för liten. En smula dyr men väldigt portabel och rejält kraftfull.

Eller också behåller man sin MacBook Pro (eller vilken dator man nu har) och väntar tills läsplattorna fyller detta behovssegment. Om de någonsin gör det.


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Award winning music production courses


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>