Gratis: Voxengo SPAN

voxengo span

Utöver att öronen är de viktigaste instrumenten när man gör musik, så finns det några visuella hjälpmedel som man kan ha god nytta av. Ett sådant är en realtids spektrum-analysator. Om du inte hittar en sådan i din DAW så finns det flera som är gratis att ladda ner från nätet. Ett exempel är Voxengo SPAN. Denna plugin har ganska flexibla inställningsmöjligheter, och om man gillar utseendet (eller tycker att det ser tillräckligt OK ut) så är den stabil och gör sitt jobb bra.

Med detta verktyg kan man alltså se den spektrala konturen på ett ljud eller ett ljudförlopp. Detta har man stor nytta av när man t.ex. vill skulptera ut flera olika instrument som befinner sig i basområdet. Man vill ofta undvika att flera ljud tävlar för mycket om samma frekvensutrymme. Då kan det vara bättre att göra ljuden lite ”smalare” så att de ger plats åt varandra. Detta gäller inte bara basen, utan egentligen ljud över hela spektrat.

Det ska sägas att ett ljuds spektrala kontur är en kvalité att ta hänsyn till, när man vill få många ljud att passa tillsammans. Det finns andra kvalitéer också, men den spektrala konturen är dock viktig, och en spektrum-analysator gör att man lätt kan se vad man håller på med.


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Logic training Courses Online


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>