Gratis: Sonalksis FreeG

freeG

En riktigt bra nivåmätare är det svårt att klara sig utan. Ibland kan nivåmätaren på den mjukvara man använder inte riktigt vara så noggrann som man vill. Eller gå att ställa in så som man vill ha det. Det finns en bra, gratis mätare som heter FreeG från företaget Sonalksis.

Man behöver registrera sig hos Sonalksis och dessutom ladda ner deras speciella plugin-manager. Om man har registrerade produkter från Sonalksis sedan tidigare, så har man förmodligen redan denna.

FreeG har en rad inställningsmöjligheter. Det finns två känslighetsnivåer, dels en ordinär från +18dB ner till oändlighet, dels en med finare känslighet, som kan ställas in mellan ±18dB, ±12dB och ±6dB. Man kan också ställa om mellan lägena Digital PPM, PPM, VU och BBC.

Kanske har mätaren på din DAW (Digital Audio Workstation) bara ett läge, PPM (Peak Program Meter). Detta läge funkar bra för att kontrollera att inga ljudimpulser når ovanför 0, men vill man t.ex. ha en visuell uppfattning av volymstyrkan kan en VU-mätare vara bättre.

En bra visuell mätare är ett närmast oumbärligt hjälpmedel vid mixning och mastring. Värt att påminna om är dock (som vanligt) att öronen faktiskt är de bästa instrumenten på området. Glöm inte bort det. :)


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Logic training Courses Online


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>