Gratis formant-synt: FreezeBreather

FreezeBreather heter en ovanlig synt för Windows från Fsynthz. Utvecklaren beskriver den som en formant-vokal-synt (vokal som i vokaler och konsonanter). Med formanter menar man framhävda frekvensband ur röstens klangfärgs-spektrum. Genom att framhäva olika formanter kan man frambringa vokalerna ”O”, ”Å”, ”A”, ”Ä”, ”E”, ”I”.

När vi pratar och sjunger använder vi tungan, munhålan, läpparna o.s.v. för att omforma resonansutrymmet (munnen liknar ju på ett sätt klanglådan på en gitarr eller fiol, fast vi kan ju ändra ”klanglådans” storlek och form, dynamiskt). Med en synt kan man härma detta: En oscillator alstrar en ton (egentligen ett klangspektrum, ofta med en tydlig grundton). Detta motsvarar våra stämband. Sedan filtrerar man bort så mycket som möjligt, bortsett från formant-fältet (gärna med lite filter-resonans, för att förstärka effekten). Detta motsvarar munhålan. Ungefär så.

FreezeBreather är gratis, så har man tid och lust (och Windows) så är det bara att testa. Nedanstående bild är verkligen något för oss som gillar färgglada interface. Eller hur? ;)

FreezeBreather


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Logic training Courses Online


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>