Gratis: alphakanal automat

alphakanal automat

Denna synt från tyska alphakanal (Stefan Kirch) är ett litet underverk när det gäller att göra stökiga, skitiga noisebetonade ljudförlopp. En fin funktion är att man kan trycka på en slumpknapp som ställer in syntens alla ljudinställningar på individuella slumpvärden. Detta är speciellt praktiskt för den som vill få fram komplexa industrinoise-ljud.

Det ska förresten sägas att man också kan frambringa harmoniska, behagliga ljud, som på vilken synt som helst, men det var längesedan jag använde en synt som kunde åstadkomma så mycket intressant oväsen, med så liten ansträngning.

Utöver slumpknappen finns en ”evolutionsknapp”. Om man har hittat en intressant ljudstruktur, men vill förändra den lite, utan att börja från scratch, så kan man med denna knapp förändra syntens alla inställningar lite grann. Detta verkar också vara slumpbaserat, men det är som sagt små förändringar. På så sätt kan man få fram en hel serie av besläktade ljud. Ljud som i vissa fall skulle ha varit svåra att skruva fram på egen hand. Kan laddas ner från denna sida. Verkar tyvärr bara finnas för Mac.

En liten varning för att feedback-loopar i syntens effektmoduler kan vara lite oförutsägbara. Man vill ju vara rädd om sina öron. Jag skulle gärna se en panikknapp (typ all notes off) för hela synten (som man kunde hårdkoda till någon knapp på sin kontroller, en gång för alla). Jag har dock inte ens hittat några kontaktuppgifter till utvecklaren. Om någon hittar det, så skriv gärna här nedan!

Som alltid: kommentera gärna! Kanske har du testat detta instrument. Vad tycker du?


Dela på Facebook eller Twitter:
 facebooktwitterfacebooktwitter
Learn Ableton Live Online


Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>